Мониторинг на кръвната захар: Кога да проверите и защо

Управляващ диабет е една част разследване и две части действие. За разлика от някои други болести, които разчитат предимно на професионално медицинско лечение Диабет лечение изисква активното участие от лицето, което го има. Нивото на кръвната захар на регулярна основа за мониторинг и анализ на резултатите се смята от мнозина за важна част от уравнението на лечение.

Когато някой е първият с диагноза диабет той обикновено се дава кръвната захар метър (или казал да отида да си купя един) и разказа как и кога да го използвате, и както какво номера да се снима за. Обаче съвет, дадено лице получава за кога да монитор и какви са резултатите трябва да бъдат като цяло зависи от неговия тип на диабета, възрастта и общото здравословно състояние. Той също така може да зависи от здравеопазването доставчик на философията на грижи и кой набор от насоки за диабет грижи, той следва. Поне три големи здравни организации са публикували леко различни препоръки по отношение на целите за нивата на кръвната захар.

Там е някои безспорно, когато става въпрос за кръвната захар мониторинг практики. За пример повечето хора вземат гладно четене преди закуска всяка сутрин. Някои хора също да следи преди обяд, вечеря и лягане; някои следи след всяко хранене; и някои монитор преди и след всички ястия. Въпреки това, когато наблюдението след хранене, някои хора го направя два часа след първата хапка на хранене, докато други предпочитат да се провери един час след началото на хранене.

За да оправи whys и когато на наблюдение, три диабет експерти тежат с техните становища. Докато те не се споразумеят за всички подробности, те са съгласни за едно нещо: редовен мониторинг е от решаващо значение в диабет грижа.

Защо следи?

Собствен мониторинг е неразделна част от диабет управление, защото това ви поставя в такса. Независимо от това как да управлявате своите диабет — чрез диета и упражнения самостоятелно или в комбинация с перорални лекарства или инсулин-редовно кръвната захар мониторинг осигурява незабавна обратна връзка за това как вашата програма работи.

“Проверка на кръвната захар ви дава свободата да направи избор без притеснения, доверие, за да научите от вашите действия, както и мотивацията да пазят стремеж да се направи по-добре,” казва Линда Дейл, RN, ба, ЦРП, клинична медицинска сестра специалист в извънболничната диабет Образователна програма в университета в Мичиган пълна диабет център в Ан Арбър, Мичиган. “Мониторинг ви казва че това, което правиш или работи, или не е, и тя служи като мотивация да поддържа действията, които работят или да направите промени.”

Важното е да знаете как да тълкувате числата и да предприемате необходимите действия. Ако например приемате инсулин и кръвната Ви захар е висока, може да се наложи да приемате болус или да вземате по-бързодействащ инсулин, за да намалите нивата си. Ако управлявате диабет тип 2 с диета и упражнения, може да лекувате висока кръвна захар с разходка из блока.

Хората, които използват инсулин и някои устни диабет лекарства също са изложени на риск от развитие на ниска кръвна захар, или хипогликемия, която трябва да се лекуват своевременно, когато това се случи. Редовен мониторинг може да ви позволи да улови и го третира по-рано, и всички симптоми на хипогликемия трябва да се провери с отчитане.

С течение на времето записите за мониториране на кръвната захар могат да бъдат анализирани за модели на високи или ниски стойности, които могат да предполагат, че е необходима промяна в режима на лечение.

“Редовен мониторинг е особено полезно за показване на положителните ефекти от упражнение,” казва Дейл. “Казват показанията си редовно са били около 140 mg/dl, но да започнете да приемате разходка всеки ден и започнете да получавате повече показанията около 120 mg/dl. Това определено ще повиши вашата мотивация.”

Проверка преди хранене

Подобно на гладно четения, наблюдение на кръвната захар преди хранене ви дава четене на изходното ниво на кръвната захар преди да ядеш. Някои медицински специалисти наричат тези preprandial показания.

“Това е най-доброто време да проверите кръвната си захар, така че да знаете какво е преди да започнете хранене,” казва Ананда Петко, MD, асоцииран преподавател и консултант в отдел по ендокринология в клиниката Майо в Рочестър, Минесота. “След като ядете, кръвната захар ще отиде, но базовата линия трябва да се нормализира до следващото хранене.”

Проверка след хранене

Д-р Ganda се съгласява, че premeal мониторинг е критична инструмент в управлението на диабет, но казва, че понякога postmeal показанията са необходими.

За пример postmeal показанията са полезни, когато на дадено лице на гладно и premeal показания са в обхват, но му HbA1c нивото е високо. Postmeal, или след нахранване, показания също са важни за оценяване на дадено лице отговор на кратко действащи хапчета, които се взимат само преди хранене или на дозата и времето на бързо действащ инсулин, дадени преди хранене. Тя също може да даде усещане за колко на човек ниво на кръвната захар се издига в отговор на определени храни или количества храна.

“Диабетът е такова индивидуализирано заболяване, което отговорът на храната се различава от човек на човек”, казва д-р Ганда. “Освен ако хората не следят храната, те няма да разберат връзката между храната и кръвната захар. Въпреки това, постмесечните показания не са много полезни, освен ако нямате предварителен показател, за да ги сравнявате. “

Най-важното време от живота да се провери след хранене е по време на бременност. “Това е единственият път, когато ние знаем със сигурност, че postmeal четения имат пряк и доказан ефект върху резултатите,” казва д-р Петко. “За майка и дете, това е критичен, че бременни жени с диабет следят кръвната си захар след хранене.” Кръвната захар цели за жени с диабет, които са бременни са “строги” от тези за възрастни, които не са бременни.

За хората, които избират да следят след хранене, часовникът за времето за проверка започва да брои надолу в началото на храненето. Някои хора с диабет наблюдават един час след началото на храненето в опит да открият пиковите си нива на кръвната захар, а след това работят за предотвратяване на шпайкове над определени нива. Обаче експертите твърдят, че това не е добра идея и че няма клинични, рецензирани данни, които да подкрепят мониторинга в рамките на един час. Целите за кръвната захар след хранене за нерегламентирани възрастни, публикувани от основните организации за диабет, понастоящем определят нива две часа след началото на храненето.

“Ако погледнете нормалната физиология, кръвната захар върви след хранене”, казва д-р Ганда. “За човек, който няма диабет, пикът се проявява в рамките на 45 минути до един час след хранене. При диабет вие вървите малко по-късно и два часа е стандартното време за кръвната захар да се върне надолу. Няма нужда да се проверява в един час, защото е трудно да се интерпретират числата. То може да бъде пикът след един час, или пък може да не е имало връх. Всеки човек е различен. “

Точно това, което трябва да бъде нивото на кръвната Ви захар два часа след хранене, е за обсъждане. От 2017 г. ACE насоките изискват най-строг контрол, като двучасовите показания са под 140 mg / dl. Центърът за диабет Joslin и Американската асоциация по диабет предлагат постмесечни показания под 180 mg / dl.
“Постпрандиалните цели са донякъде противоречиви”, казва д-р Ганда. “Ние наистина не сме го разглеждали като предсказател на усложненията. По-голямата част от изследванията, които имаме, се основават на HbA1c числа, а не на постмелални показания. Но според моя опит, за да получите резултат с HbA1c под 6,5%, нивото на кръвната Ви захар на гладно трябва рутинно да бъде под 110 mg / dl и вашите двучасови показания трябва да са по-малко от 140 mg / dl. Освен ако не го направите, няма да можете да постигнете тази цел. “

Източник: https://www.diabetesselfmanagement.com