Предотвратяване на рака: 7 съвета за намаляване на риска

Загрижени ли сте за профилактиката на рака? Обърнете внимание, като направите промени, като например да се храните здравословно и да се получават редовни прожекции.

Вероятно сте чували противоречиви доклади за профилактика на рака. Понякога специфичният съвет за предотвратяване на рака, препоръчан в едно проучване или в новинарски доклад, се препоръчва в друга.
В много случаи значението на профилактиката на рака все още се развива. Въпреки това, добре е прието, че вашите шансове за развитие на рак са повлияни от избора на начин на живот, който правите.

Така че, ако сте загрижени за превенцията на рака, утежнявайте факта, че някои прости промени в начина на живот могат да направят голяма разлика. Обмислете тези седем съвета за предотвратяване на рака.

1. Не използвайте тютюн

Използването на какъвто и да е вид тютюн ви поставя в сблъсък с рак. Пушенето е свързано с различни видове рак – включително рак на белия дроб, устата, гърлото, ларинкса, панкреаса, пикочния мехур, шийката на матката и бъбреците. Дъвченето на тютюн е свързано с рак на устната кухина и панкреаса. Дори ако не използвате тютюн, излагането на вторичен дим може да увеличи риска от рак на белите дробове.

Избягването на тютюна – или решаването му да престанете да го използвате – е едно от най-важните решения за здраве, които можете да направите. Това също е важна част от превенцията на рака. Ако имате нужда от помощ за отказване от тютюна, посъветвайте се с Вашия лекар за продукти за спиране на пушенето и други стратегии за отказване.

2. Яжте здравословна диета

Въпреки че вземането на здравословен избор в магазина за хранителни стоки и в храненето не може да гарантира профилактика на рака, това може да помогне за намаляване на риска. Обърнете внимание на тези насоки:

  • Яжте много плодове и зеленчуци. Базирайте вашата диета върху плодове, зеленчуци и други храни от растителни източници – като пълнозърнести храни и боб.
  • Избягвайте затлъстяването. Яжте по-леки и по-тънки, като избирате по-малко висококалорични храни, включително рафинирани захари и мазнини от животински източници.
  • Ако решите да пиете алкохол, направете го само с умереност. Рискът от различни видове рак – включително рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб, бъбреците и черния дроб – се увеличава с количеството на алкохола, което пиете, и с продължителността на редовното пиене.
  • Ограничете преработените меса. Докладът на Международната агенция за изследване на рака, агенцията за ракови заболявания на Световната здравна организация, заключава, че консумирането на големи количества преработено месо може леко да увеличи риска от някои видове рак.

В допълнение, жените, които ядат средиземноморска диета, допълнена с необработено маслиново масло и смесени ядки, могат да имат по-малък риск от рак на гърдата. Средиземноморската диета се фокусира предимно върху растителни храни, като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Хората, които следват средиземноморската диета, избират здравословни мазнини, като зехтин, масло и риба, вместо червено месо.

3. Поддържане на здравословно тегло и физическа активност

Поддържането на здравословно тегло може да намали риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и бъбреците.

Физическата активност също се брои. Освен че ви помага да контролирате теглото си, физическата активност самостоятелно може да намали риска от рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Възрастните, които участват в каквато и да е физическа активност, получават известни ползи за здравето. Но за значителни ползи за здравето, се стреми да получи поне 150 минути седмично умерена аеробна активност или 75 минути на седмица с енергична аеробна физическа активност. Също така можете да направите комбинация от умерена и енергична дейност. Като обща цел, включете поне 30 минути физическа активност в ежедневието си – и ако можете да направите повече, дори по-добре.

4. Защитете се от слънцето

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак – и един от най-предотвратимите. Изпробвайте тези съвети:

  • Избягвайте слънце на обяд. Останете на слънце между 10:00 и 16:00 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.
  • Останете на сянка. Когато сте на открито, останете на сянка колкото е възможно повече. Слънцезащитни очила и шапка с широк периметър също помагат.
  • Покрийте откритите области. Носете плътно изтъкано облекло, което покрива колкото е възможно повече кожата ви. Избирайте ярки или тъмни цветове, които отразяват повече ултравиолетово лъчение, отколкото пастели или избелен памук.
  • Не смазвайте слънцезащитните продукти. Използвайте обилни количества слънцезащитни продукти, когато сте на открито и често кандидатствайте отново.
  • Избягвайте солариуми и слънчеви лампи. Те са също толкова вредни, колкото естествената слънчева светлина.

5. Получете имунизация

Предотвратяването на рака включва защита от определени вирусни инфекции. Говорете с Вашия лекар за имунизация срещу:

  • Хепатит В. Хепатит В може да увеличи риска от развитие на рак на черния дроб. Ваксината срещу хепатит В се препоръчва за определени високорискови възрастни – като възрастни, които са сексуално активни, но не и по взаимно моногамна връзка, хора с полово предавани инфекции, интравенозни наркомани, мъже, които правят секс с мъже, и здравеопазване или обществен които могат да бъдат изложени на заразена кръв или телесни течности.
  • Човешки папиломен вирус (HPV). HPV е полово предавана вирус, който може да доведе до рак на маточната шийка и други генитален рак, както и плоскоклетъчен карцином на главата и шията. Ваксината срещу HPV се препоръчва за момичета и момчета на възраст 11 и 12. Тя е достъпна и за мъже и жени на възраст 26 или по-млади, които не са имали ваксината като юноши.

6. Избягвайте рисковото поведение

Друга ефективна тактика за превенция на рака е да се избягва рисково поведение, което може да доведе до инфекции, които от своя страна могат да увеличат риска от рак. Например:

  • Правете безопасен секс. Ограничавайте броя на сексуалните си партньори и използвайте презерватив, когато правите секс. Колкото повече сексуални партньори имате през живота си, толкова по-вероятно е да сключите договор за полово предавана инфекция – като например ХИВ или HPV. Хората, които имат ХИВ или СПИН, имат по-висок риск от рак на ануса, черния дроб и белия дроб. HPV най-често се свързва с рак на шийката на матката, но също така може да увеличи риска от рак на ануса, пениса, гърлото, вулвата и вагината.
  • Не споделяйте игли. Споделянето на игли с инфектиран потребител на наркотици може да доведе до ХИВ, както и хепатит В и хепатит С – което може да увеличи риска от рак на черния дроб. Ако сте загрижени за злоупотреба с наркотици или пристрастеност, потърсете професионална помощ.

7. Получавайте редовни медицински грижи

Редовните самооценки и прожекции за различни видове ракови заболявания – като рак на кожата, дебелото черво, шийката на матката и гърдата – могат да увеличат шансовете ви за ранно откриване на рак, когато лечението най-вероятно ще бъде успешно. Посъветвайте се с Вашия лекар за най-добрия график за скрининг за рак за Вас.

Предприемете профилактика на рака в собствените си ръце, като започнете от днес. Наградите ще продължат цял живот.

източник: www.mayoclinic.org